Propad tržeb jeho restaurací a současná situace způsobená pandemií COVID-19 nemá prý za dobu jeho působení v byznysu srovnání. Sanjiv Suri, zakladatel a prezident Zátiší Catering Group a zakládající člen spolku Centrum žije vysvětluje, proč je pomoc státu pražským provozovatelům předpokladem pro udržení Prahy jako místa pro pořádání mezinárodních konferencí a jaké výhody z toho stát následně získá, třeba i v oblasti rozvoje moderních odvětví vědy a výzkumu.

Jak jsou na tom dnes Vaše restaurace? Jak na tom byly před covidem?

V období od 13. března do 25. května jsme měli kompletně zavřeno. Tržby za červen 2020 dosáhly výše pouhých 18 procent června 2019 a byly tvořeny pouze pražskou klientelou. Před koronakrizí jsme měli ve stejné době v průběhu večeří vyprodáno a velkou část hostů tvořili zahraniční turisté. Také catering se prakticky zastavil, letošní výnosy za březen až srpen se propadly o 98 procent oproti stejnému období v minulém roce. Museli jsme propustit téměř polovinu zaměstnanců, se kterými spolupracujeme 10 i více let, rozloučit se s nimi nebylo lehké. Dalo by se říci, že po 29 letech práce jsme opět ve fázi startupu. Musíme být agilní, na výsledky nečekáme šest měsíců, vyhodnocujeme je už po po týdnu.

Nemůžete zlevnit a přeorientovat se pouze na českou klientelu?

To přesně v současnosti děláme, průměrné ceny jsme snížili o 30 – 40 procent a cílíme na místní klientelu. V našich provozovnách jsem téměř denně a opravdu k nám chodí téměř výhradně obyvatelé hlavního města. Výsledkem tohoto stavu je ovšem stále 18 procent tržeb oproti loňskému roku. 29. července oslavíme 29 let existence, jsme pravděpodobně nejstarší soukromá síť restaurací v Praze, která za svou existenci nezměnila vlastníka a současná situace není srovnatelná s ničím, co jsme zažili v minulosti.

Proč potřebujete pomoct více než restauratér třeba z Českých Budějovic?

Centrum města bylo samozřejmě cílem pro výraznou většinu zahraničních turistů, možná 85 procent. Neméně atraktivní destinací bylo však také z hlediska tzv. MICE industry (Meetings, incentives, conferences and exhibitions – pozn. redakce). Jedná se o pořádání nejrůznějších kongresů, firemních eventů, konferencí, meetingů, výstav a jiných událostí, které zpravidla hostí stovky účastníků z celého světa. Účastníci těchto setkání utratí během pobytu v Praze v průměru čtyřikrát více, než utratí běžný turista, ale očekávají podstatně vyšší standard. Pokud jim ale tento standard, včetně kvalitních restaurací, nebudeme schopni poskytnout, budou rychle utíkat ke konkurenci do Vídně, Mnichova nebo Berlína. Se zavřením hranic vše ze dne na den padlo.

Co by se stalo, kdyby Vaše restaurace zavřely?

Praha je celosvětově osmým nejvyhledávanějším městem pro pořádání zmíněných hromadných akcí jako jsou kongresy, konference nebo meetingy a restaurace na odpovídající úrovni jsou v tomto ohledu součást základní infrastruktury. Pokud budou nuceny zavřít ty nejlepší restaurace v Praze, ztratíme jeden z pilířů své konkurenční výhody v tomto segmentu. Je důležité uvědomit si, že právě tento typ návštěvníků ze zahraničí bude v budoucnosti základem pro implementaci prvků „smart city“ v hlavním městě, rozvoj moderních odvětví typu umělé inteligence a výzkumu a vývoje obecně. Skutečně je v tomto ohledu na místě se obávat nejen o restaurační business, ten však zůstává nutnou podmínkou.

Jak jste přežili koronakrizi?

Zcela jistě se naše podnikání výrazně zmenší, ale pevně věřím v jeho záchranu. Boj o přežití ještě rozhodně není u konce a může být ještě dlouhý.

Jak dlouho ještě vydržíte bez podpory?

Ještě pár měsíců to zvládneme, ale mnoho našich schopných a zkušených kolegů, kteří odvádí špičkový servis, už vydržet nemusí. Loni jsme měli 368 zaměstnanců. Program Antivirus nám pomáhá udržet si co nejvíce lidí stále v práci, ale nestačí to. Pomůže nám i program COVID III, ale musíme s ním nakládat opatrně. Veškeré velké akce, kongresy a meetingy, byly nejprve přesunuty na čtvrtý kvartál roku 2020. Následně byly posunuty na první kvartál roku 2021 a v posledních pár týdnech byly všechny důležité akce přesunuty až na kvartál třetí a čtvrtý roku 2021, pár se jich stále drží ve druhém kvartálu 2021. Aby si Praha udržela reputaci kvality v byznys segmentu, budeme muset podpořit mnoho kvalitních poskytovatelů v centru Prahy po dobu příštích tří kvartálů. Jinak by většina z nich mohla zaniknout. Realistickou představou by mohl být návrat do předkoronavirového stavu v letech mezi 2024 až 2026, to je za dlouhých 5 let. Díky změnám v byznys modelech, inovacím, agility a pomoci od státu bude v průběhu příštích tří kvartálů Praha stabilní. A doufejme, že díky tomu bude i globálně konkurenceschopná v postcovidové době.

Věnujte prosím zvýšenou pozornost našemu prohlášení k uváděným informacím, které je dostupné zde.